sunnuntai 11. maaliskuuta 2012

Aurinkokeräimet lämmittävät!

Julistan virallisesti ja juhlavasti aurinkolämmityskauden avatuksi! Ensimmäisten kolmen tunnin verran auringon lämpöä on nyt kerätty talteen.

Viime viikolla jo harkitsin katolle kiipeämistä keräimiä lumesta putsaamaan, mutta maltoin kuitenkin odottaa. Nyt viikonlopun lämmin keli on sulattanut lunta niin, että sitä on enää noin kolmasosalla keräinten alasta. Tulevan alkuviikon jälkeen ei varmaan enää yhtään. Ja sitä paremmin keräimet sitten toimivat!

Oman talon keräinten kuvaa odotellessa lainataan kuvaa valmistajalta...

Viime vuonna keräimet toimivat aina lokakuun loppupuolelle asti, jolloin maaliskuun puolivälin kieppeiltä laskettuna aurinkolämmityskauden pituudeksi tulee seitsemän ja puoli kuukautta. Sinä aikana keräimet viime vuonna tuottivat lämpöä 997 tunnin ajan. Siis 997 tunnin ajan ilmaista uusiutuvaa energiaa. Panee ihan hymyilemään... :)

Auringonpaiste kohottaa kyllä muutenkin mielialaa! Kevät tuli, lumi suli...

- Jukka

5 kommenttia:

 1. Terve. Pistää kyllä oljylämmittäjän kadehtimaan..
  Kiinnostaisi tietää, kuinka pian aurinkokeräimet ehkä maksavat itsensä takaisin?

  VastaaPoista
 2. Hei! Tätä tuli kyllä aikanaan mietittyä, mutta nyt täytyy joko löytää vanhat laskelmat tai laskea uudestaan, eli suoralta kädeltä en muista. Palaan asiaan.

  - Jukka

  VastaaPoista
 3. En löytänyt vanhoja laskelmia, mutta tein uusia. Asioita joutuu osin arvioimaan, koska hintojen erittelyitä ei ole ihan kaikilta osin tiedossa. Päädyin joka tapauksessa siihen, että aurinkokeräinten takaisinmaksuaika nykyisellä sähkönhinnallamme on n. 10-11 vuotta. Tämän lisäksi on perusteltua odottaa, että sähkön hinta jatkaa nousuaan. Energiamarkkinaviraston sivulta löysin tiedon, jonka mukaan sähkön verollinen kokonaishinta (siis energia + siirto) 1/2002 – 1/2012 välillä on n. kaksinkertaistunut. Jos kehitys jatkuu samanlaisena, on keräinten takaisinmaksuaika n. 8 vuotta.

  Eli meneehän siinä jonkin verran aikaa, mutta pystyn ainakin itselleni asian taloudellisestikin perustelemaan. Asiallahan on myös ekologinen puolensa. Keräinten takuuaika on kahdeksan vuotta, ja netistä löysin useampia viittauksia siihen, että keräinten pitäisi kestää 20-30 vuotta.

  - Jukka

  VastaaPoista
 4. Moi,

  Tämä menee mainonnan puolelle, mutta Savosolar Oy on maailman tehokkaimpien aurinkokeräinten valmistaja, oikein palkittu sellainen.
  Heillä oli pari viikkoa sitten esitelmä Vuokatissa ja kertoivat että ovat tehneet myös Suomeen aurinkolämpökohteita.
  Niin aivan oikein aurinkokeräimellä kerätään varaajaan lämmintä vettä ja sitten vesikiertoinen lattialämmitys jakaa sen edelleen. Tämä on mahdollista, kun talossa on lattialämmitys yhdistettynä passivitasoiseen rakennuksen vaippaan.

  VastaaPoista
 5. Sallitaan nyt pieni mainonta, vinkkinä tuleville rakentajille. :) Varsinkin kun on suomalainen valmistaja. Meillä keräimet tulivat tuolta Saksanmaalta.

  - Jukka

  VastaaPoista