keskiviikko 18. syyskuuta 2013

Kannattaako yösähkö?

Kannattaako maksaa sähköstä yöllä vähemmän ja päivällä enemmän verrattuna tasahintaiseen sopimukseen? Olen suhtautunut yösähköön vähän skeptisesti, mutta kun kulutusdata kerran on käytettävissä, niin päätin lopulta ottaa selvää, olisiko yösähkö sittenkin meille kannattava vaihtoehto.
 
Jo aiemmin analysoimistani sähkönkulutustiedoista (kts. aiemmat kirjoitukset täältä ja täältä) saan selville, että halvemman yösähkön aikaan, eli klo 22-07 (kesäaikaan 23-08) välillä, taloudessamme kulutetaan 35 prosenttia sähköstä. Sähköntoimittajamme puolestaan veloittaa yösähköstä yöaikaan 18 prosenttia vähemmän kuin yleissähköstä ja vastaavasti päiväaikaan 11 prosenttia enemmän.
 
 

Yksinkertaisella laskutoimituksella tästä saadaan: 0,35 * (1-0,18) + (1-0,35) * 1,11 = 1,0085. Eli kun luku on suurempi kuin yksi, voidaan todeta, että yösähkösopimus olisi tullut kalliimmaksi kuin yleissähkösopimus Ja toisaalta kun luku on noin vähän päälle yhden, voidaan sanoa, ettei ole hirveän suurta merkitystä, kummanlainen sopimus on.
 
Eipä tarvitse tätäkään enää miettiä...
 
-Jukka

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti