maanantai 19. joulukuuta 2011

Elämää passiivihirsitalossa

Tervetuloa! Pyyhkikää jalkanne sisään astuessanne, naulakko on siinä vasemmalla. Vierashuone löytyy yläkerrasta. Laitetaanko sauna lämpiämään?

Meillä asuu kaksi henkeä, Elise ja Jukka. Ja me rakensimme – siis me ja toistakymmentä rakentamisen ammattilaista :) – tämän talon.


Kuvasta sitä ei huomaa, mutta talomme runko on hirttä, eli massiivipuuta. Meille oli alusta asti selvää, että haluamme ehdottomasti puutalon. Puu on materiaalina lämmin ja monin tavoin ekologinen, unohtamatta myöskään sen terveysvaikutuksia. Kaiken kaikkiaan siis hieno keksintö. :) Ulkopinta on lautaverhoiltu, ja itse hirsi on näkyvissä talon sisäpinnassa. Rakenne on uusi ja suomalaisen Timber Framen kehittämä.

Toinen asia, mitä ei ulkoapäin näe, on se, että talomme on passiivitalo. Lyhyesti sanoen se tarkoittaa, että talon energiankulutus on huomattavasti ns. normaalitaloa pienempi. Ekologisuus tässäkin mielessä oli meille tärkeää. Pienet, marsilaisen vihreät mies ja nainen sisällämme halusivat tehdä itse ja omalta osaltaan jotain ilmaston, ympäristön ja maapallon puolesta. Rakennusmääräyksetkin ovat jo tähän suuntaan menossa, joten ”vanhanmallisen” (siis energiaa paljon käyttävän) talon rakentaminen enää tässä vaiheessa olisi tuntunut tyhmältä.

Näin talossame lyövät siis kättä perinteinen (”with a twist”) ja moderni. Tässä blogissa kerromme elämästämme passiivihirsitalossamme.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti